Zoals alle houtsoorten werkt ook dit hout op de gevoelswereld waaraan we over het algemeen weinig aandacht besteden. Doordat dit product zo gemakkelijk te verkrijgen is, te vermalen en verwerken, tref je het dan ook aan in heel wat zogenaamde alternatieve kruidenmengelingen, waaronder thee. 

De smaak bevalt heel wat mensen, maar te veel van dit aroma gaat al gauw tegensteken. 

In onze kindertijd werd zoethout nog gretig in het snoepwinkeltje van het dorp of nabij de school verkocht om op te kauwen. Vandaag is dit niet meer in ons straatbeeld te vinden. 

Waarvoor dient zoethout?

Wat doet het?

Zoethout heft goede eigenschappen. Het sap helpt verteren, zuivert de speekselklieren en verdrijft daardoor slechte adem door tandbederf en aangeslagen tong. Vroeger gaf men een houtje aan kleintjes met tandpijn of wanneer ze te veel zeurden of dreinden. Zoethout is namelijk een krachtige onderdrukker van emoties die opkomen als je diep vanbinnen ongelukkig bent. Signalen als klagen, zagen, commentaar hebben op alles, irritatiestonen, komen veelvuldiger voor bij personen met een slecht gebit en ‘vuilmond’ zoals dat vroeger werd genoemd. Verbittering en ontgoocheling over de gang van zaken of het leven zoals het zich aandient, vertaalt zich in aanmaak van teveel gal-sap. De persoon verzuurt.

Wat gebeurde er als je aan kinderen zoethout gaf? Ze kalmeerden en werden rustiger in de omgang, gingen ‘zoetjes’ spelen. Wat gebeurt er met personen die via alternatieve thee zoethout binnenkrijgen? Enerzijds worden zij zachter, soms zelfs beminnelijker, maar anderzijds ook vaak te ‘lievig’. Té beheerst, inlevend, begripvol. Dat is mooi, maar als je de persoon anders gewend bent, kan het je argwaan wekken. Vergeet niet dat zoethout een onderdrukker is van emoties die willen bovenkomen. Emoties die je niet wil aan de oppervlakte laten komen. 

Daarom raad ik aan de ontwakende mens aan om zoethout te vermijden. Vooral wanneer je een homeopathisch middel inneemt om oud trauma op te ruimen of om bij je waarachtige onderdrukte emoties te kunnen komen. 

Ik reken zoethout daarom tot de antidota of middelen die onverenigbaar zijn met homeopathische remedies. 
Anderzijds kun je van zoethout een homeopathisch middel aanmaken om heftige opstoten van emoties te milderen of sussen. Het is maar hoe je het bekijkt!