Het tijdperk van de smeersels

(of de stank van verborgen miserie)

Belichting van dr. Azanikov, algemeen arts van de Retraite Zêphtil:

“Geen tijdperk heeft zoveel smeersels voortgebracht als het huidige. Niet alleen oliën voor machines, maar vooral voor het menselijk lichaam. Waarom zo een exuberante toename?

Is de verzorging van het lichaam beter dan in andere tijden, denkt u? Niet zozeer. Vet van dieren, oliën van planten en aftreksels van basten van bomen zijn in gebruik van in de oertijd. De geur echter van de smeersels van nu is vaak onuitstaanbaar. Ze moeten het gebrek aan goede en natuurlijke gezonde geur verhullen. Want die lijkt er niet meer te zijn. Zweet en luchtjes worden gemaskeerd, opdat men de ware aard van iemand niet zou ruiken. De meeste mensen wassen zich dagelijks, maar is dat in elke omgeving zo? Vaak is het voldoende om zich ’s ochtends te verfrissen door een korte wasbeurt van nek, boezem en gezicht, oksels en onderlichaam, waarbij in wezen niet veel zeep hoeft gebruikt te worden. Stinkt men wanneer men zich niet overvloedig met zeep wast? In het geheel niet. Als men gezond is, ruikt men niet muf of onwelriekend. De omgeving heeft dan geen last van een onfrisse adem, zweetgeur of muffe lucht van een haardos. Als de mens gezond is, zal de huid een normale geur afscheiden. Zit er echter slechts een zweem van angst, onrust, onmin of vertwijfeling, dan gaan de klieren aan het werk om de droesem uit het lichaam te verwijderen. Zo komt het dat personen met een emotionele lading vaak voorafgegaan worden door een geur die hun specifieke probleem aankondigt. Het is hartverscheurend hoe ze meestal hun uiterste best doen om hun ballast te maskeren. Ze hebben niet in de gaten dat hun kleding, schoeisel, huis en zelfs de voorwerpen die ze dagelijks gebruiken, doortrokken zijn van hun verhaal. Meubelen, voorwerpen en kleding die reeds door iemand anders zijn gebruikt, kan men derhalve niet zomaar overnemen. Zelfs herhaaldelijke schoonmaakbeurten kunnen de geur van ziekte of depressie niet verwijderen.

Onmacht neemt vaak toe met het ouder worden, waarbij men vaststelt dat men niet goed meer uit de voeten kan, kreupel wordt, incontinent wordt, het lichaam niet meer kan draineren door voldoende beweging. Ouder wordende personen kunnen fier zijn, doch tegelijk ook koppig. Als men niet leert om beroep te doen op anderen voor lichaamshygiëne, kledingonderhoud en schoonmaak van het huis, zal de geur al snel die onmacht vertalen.

Vroeger werd kleding en beddengoed van langdurig zieken altijd verbrand. Vandaag gaat kleding naar een tweedehandszaak, waar kopers niet nauw genoeg toezien of de kleding en gebruiksvoorwerpen niet beladen zijn met blauwdrukken van pijn en miserie.

Zelfs via de ether en via foto’s en tekst kan een emotie of lading worden overgebracht. Iedereen zal dit beamen. Internet stimuleert het verhullen van informatie. Inmiddels is men zo gewend dat haast geen enkel product werkelijk biedt wat het zegt te zullen bieden, dat men er niet meer bij stilstaat. Neem nu de reclame voor een wasproduct. Wie kiest voor een product waaraan geurcorrectors (ook smaakversterkers, synthetische aroma’s etc.) zijn toegevoegd, heeft zelf nood aan een maskeringsmiddel voor het gevoel vervuild te zijn. Innerlijke vervuiling was je niet weg met een geurversterker of parfum. Integendeel. De vermenging van een frisse geur met een lucht van vervuiling is verschrikkelijk.

Van oudsher bestaan er middelen die gebruikt worden om de geur van ‘armoede’ te verdrijven. Patchoeli, harsen van ceders, dennen en sparren, amber en enkele andere natuurlijke extracten kunnen dat, op voorwaarde dat er geen synthetische stoffen worden aan toegevoegd.

De jaarlijkse lenteschoonmaak is dus geen luxe. Ik ben er voorstander van dat alle kleerkasten worden leeggehaald en onderworpen aan een grondig onderzoek. Wat kan er definitief weggedaan worden? Welke kledingstukken krijgen een wasbeurt? Alle kasten dienen aan de binnenkant met zeep uitgewassen te worden.

Wij zullen mensen leren ruiken op een andere manier. Elke remedie, al is het een homeopathische verdunning of kruidenelixir, bezit meerdere geurlagen. De meest etherische laag is degene die over gestraald kan worden. Sommige helers doen dat reeds onbewust. Deze helingmethode zal wellicht nog jaren nodig hebben om ingeburgerd te geraken.

Eerst echter een doortastende opdracht. Doe alles weg wat vies ruikt. Ook verzorgingsproducten die uit zuinigheid zijn bewaard. Men zal merken dat men uiteindelijk enkel nog de natuurlijke verzorgingsproducten overhoudt.”